Daca vrei sa te imbraci ca Eli Lotar:

Povestea noastra incepe, pentru ca ne stiti deja apetitul pentru romante si barfe usoare:), cu amorul nebun al tanarului poet Arghezi cu profesoara Constanta Zissu. Din legatura “interzisa”, in 1905 se naste un fiu, Eliazar Lotar Teodorescu. Poetul lasa haina monahala si pleaca la Paris si in Elvetia cu pruncul, ca sa apere reputatia iubitei Constanta. Dupa cativa ani de pribegie, cei doi revin in tara, unde Eliazar duce o copilarie frumoasa si studiaza la scoli bune din Bucuresti.
La 19 ani, Eli isi ia viata in maini si decide sa se intoarca in Parisul efervescent, buricul lumii culturale europene.
La 22 de ani o cunoaste pe Germaine Luise Krull, o tanara fotografa aventuriera, libera si avangardista, in varsta de 30 de ani.

Desi casatorita cu regizorul olandez Joris Ivens,fotografa polonezo-bavareza traieste mai multi ani impreuna cu Eli si langa ea, romanul se indragosteste de camera de fotografiat.
La 8 ani dupa sosirea in Paris, Eli se lasa fascinat de lumea filmului si experimenteaza “in imagini”, devenind operator si regizor de film.
Eli Lotar a colaborat cu nume mari ale artei interbelice pariziene:Rene Clair,Luis Bunuel, Jean Renoir, Jean Cocteau, Malraux, Gide, Colette sau Dali.
A fost un apropiat al sculptorului Giacometti, caruia i-a si pozat pentru una din lucrarile sale.

Istoria culturii franceze il claseaza printre cei mai importanti artisti-fotografi, lucrarile sale de portretistica sau despre suburbiile marilor orase fiind acum parte a unor colectii importante din muzeele lumii.
Daca ajungeti in vacanta la Paris, mergeti in Aubervilliers, pe marginea canalului Saint-Denis si intrati in parcul Eli Lotar. Alegeti o banca si ganditi-va macar cateva minute la fotograful roman care a marcat istoria Parisului, asa cum tatal sau, poetul Arghezi, a schimbat istoria literaturii romane.