Dacă vrei să te îmbraci ca Ion Florea sau Marilyn:


Marilyn Monroe by John Florea

Blonda supremă, amanta preferată a preşedintelui, sex simbolul unei generaţii.
Când Marilyn a apărut în 1962, într-o rochie prea mulată, prea transparentă, cântând prea lasciv “Happy Birthday Mr. President”, lumea întreagă înţelegea că diva platinată este de neînvins.

S-a născut să cucerească şi avea o lume la picioare. Foarte puţini, doar apropiaţii ştiau că avea cariera în pericol, cei de la 20th Century Fox fiind la o semnătură distanţă de a-i desfiinţa contractul de muncă.
Marilyn ştia că urma să fie mazilită şi avea să arate tuturor cât este de puternică. Şi asta cu ajutorul unei campanii de imagine construite împreună cu cei mai buni prieteni: o mână de fotografi personali. Printre care 2 români: John Florea şi Andre de Dienes.
Ei fuseseră alături de divă încă de la începuturile ei la Hollywood şi împreuna cu Ion/Jean Negulesco erau gaşca de cei 3 români care au marcat cariera celui mai puternic icon al Cetăţii Filmului: Marilyn Monroe.

Andre de Dienes a dezvăluit-o lumii pe Marilyn – trupul
Andrei Dedieni, cunoscut la Hollywood ca Andre de Dienes a fost primul fotograf oficial al lui Marilyn.
A plecat din România, de la Turia (Covasna) când avea 15 ani, după ce mama lui s-a sinucis. Rămas orfan, a început să bată Europa în lung şi-n lat, de cele mai multe ori pe jos. După vreo 2 ani de pribegie a ajuns în Nordul Africii, în Tunisia . Aici a fost cărăuş, translator, bucătar, scriitor de scrisori pentru cei care nu ştiau carte şi a învăţat să picteze de la un artist local. În aceeaşi perioadă primeşte şi primul său aparat de fotografiat.

În 1933, de Dienes ajunge la Paris să studieze artele frumoase. Pasiunea lui pentru fotografie îi dă o pâine şi lucrează pentru mai multe publicaţii şi edituri franceze.
Când împlineşte 25 de ani, în 1938, Andre pleacă la New York şi aici devine unul din cei mai importanţi fotografi de modă şi lifestyle ai perioadei, colaborând cu Esquire, Vogue, Life şi Montgomery Ward.
O cunoaşte pe Marilyn în 1945, când actriţa avea numai 19 ani şi doar visa la o carieră de starletă.
“Când a intrat la mine în bungallow, nu mi-am mai putut desprinde ochii de la ea. Am înţeles că fata asta avea ceva excepţional. Am văzut ca avea verighetă, dar mi-a spus că soţul ei e un marinar, mereu pe drumuri şi că sunt deja în divorţ. Că visează doar să devină un model celebru. Adevărul era că îmi doream foarte mult să o fotografiez dar şi că o doream şi mai mult pe ea. Punct.”, povestea de Dienes în memoriile sale.

Marilyn by de Dienes
De Dienes începe o poveste de dragoste cu Norma Jean şi pleacă împreună într-o călătorie de 5 săptămâni prin California, Nevada, New Mexico. În această perioadă, viitoarea Marilyn Monroe pozează mereu pentru iubitul ei, ani mai târziu, instantaneele prinse de Dienes şi imaginile nud ale Normei Jean fiind considerate unele din cele mai reuşite fotografii ale artistei.Marilyn by Andre de Dienes

De Dienes a încurajat-o pe Marilyn să-şi urmeze visele şi a ajutat-o să-şi înţeleagă harul. A cerut-o în căsătorie, a primit un “nu” drăgălaş şi povestea lor de dragoste pasională a ajuns repede la un final. Dar cei doi au rămas apropiaţi şi au colaborat până în 1955.

 

John Florea a inventat-o pe Marilyn- blonda


John Florea şi Marilyn

S-a născut pe drum spre America în familia unor emigranţi români care plecaseră în 1916 de undeva de lângă Paşcani.
În 1941, în timp ce Florea developa nişte fotografii pentru revista Life, avea loc atacul de la Pearl Harbor. John (Ionuţ, cum îi spunea mama lui) a plecat pe front şi a devenit unul din cei mai importanţi foto-corespondenţi de război pe care i-a avut America.

După victoria aliaţilor, John Florea s-a întors la Hollywood unde şi-a continuat cariera de fotograf de cinema şi mondenităţi.
În 1951, prin intermediul colegului lui, de Dienes, Florea o întâlneşte pe Marilyn. Tânăra Norma Jean primise deja numele celebru şi avusese câteva apariţii scurte în unele succese cinematografice.
Marilyn jucase cu Bette Davis în “All About Eve” şi apăruse pe marele ecran cu o nuanţă de par blond, auriu-miere.


Marilyn by Florea

Când a fost invitată să dea un premiu la Oscar, în acelaşi an, pentru “Cel mai bun sunet”, John i-a zis celei ce avea să devină sex- simbolul absolut al mileniului trecut, să se platineze. Să devină “model blond”. Iar Marilyn l-a ascultat şi aşa a devenit pentru întreaga lume „blonda absolută”.
Va urma…