Daca vrei sa te imbraci ca doamna Margareta (Medi):

Doamna Medi Wechsler Dinu implineste anul acesta, pe 22 decembrie, 104 ani.
Are in spate o lume de familie, de profesori, de prieteni, de cunoscuti, despre care scriem si noi cu admiratie in fiecare zi, pe care domnia sa i-a vazut de-aproape si pe care i-a admirat si i-a iubit.
In toate interviurile, marturiiile, articolele pe care le-am citit despre doamna Medi, am aflat ca ea iubeste cu pasiune oamenii si povestile lor. A trecut prin viata cu seninatate, talent si vesnica speranta pentru ca a crezut in semenii domniei sale.
S-a nascut in vremea in care Romania era condusa de Carol I, in familia unui contabil si a unei frumoase si sensibile violoniste.
A facut scoala primara la Bucuresti, la Targoviste, la Cluj, liceul il incepe la Oradea si il termina la pensionul „Choisi Mangru” din Bucuresti.
A vrut sa devina arhitect, dar n-a reusit sa intre la cursurile Institutului pentru ca nu avea abilitati suficiente pentru matematici. Profesorul supraveghetor de la examenul de desen, Costin Petrescu, intelege ca studenta din fata lui are har si o indruma spre Scoala de Belle Arte.
Medi se inscrie aici si absolveste in 1932. Ii are profesori pe Jean Steriadi si Francisc Rainer, iar Steriadi spune despre ea ca e cea mai talentata pictorita a generatiei sale.

Incapatanata si dornica sa nu-si abandoneze visele, Medi vrea sa-si educe spiritul matematic si se urmeaza cursuri la Facultatea de Matematica, unde il are profesor pe Dan Barbilian. Merge, de asemenea si la cursurile de la Filozofie, unde are privilegiul sa-i aiba ca profesori pe Dimitrie Gusti sau Nae Ionescu. Despre Nae Ionescu, doamna Medi marturiseste ca era un om fermecator, un spirit viu si cuceritor.
„Ii urmaream cursurile cu pasiune. Era singurul profesor pe care l-am frecventat la universitate la care nu numai ca aula era plina, dar se deschideau usile si se puneau scaune pe holuri, pentru musafirii care veneau sa il asculte!”.
Marea dragoste a doamnei Medi a fost mereu Balcicul. A ajuns acolo pentru prima data in 1934, iar localnicii, tatarii de acolo o numesc “Seitan Caz” (“fata dracului”) pe duduia mereu chic, care sedea ore intregi la Cafeneaua lui Mamut, studiindu-le fizionomiiile si “prinzandu-le” in schite cu carbune.

La Balcic, doamna Medi cunoaste prima dragoste, pe Tedy Brauner, fratele mai mic al lui Victor Brauner, un fotograf si un pictor membru al grupului de suprarealisti ai epocii, printre care Naum, Bogza, Sasa Pana.
Tot Balcicul a fost si locul in care Medi si-a cunoscut…ursita, pe ziaristul Gheorghe Dinu, cunoscut sub pseudonimul sau de poet, Stephan Roll, fiul lui Enache Dinu, proprietarul celebrei “Laptaria lui Enache”, de pe strada Baratiei.

Stephan Roll
Au urmat razboi, comunism, istorie. Doamna Medi le-a supravietuit pentru ca: “am trait atat fiindca am avut gene bune, dar si fiindca nu am urat pe nimeni. Eu am iubit oamenii, dar nu i-am cautat niciodata.”
Medi Wechsler Dinu a devenit cunoscuta si iubita de publicul larg cand a impinit…100 de ani. Atunci a acceptat pentru prima data ca lumea sa-i cunoasca viata si opera si a acceptat sa-si devoaleze biografia personala si artistica.

De atunci, ziaristii, iubitori de arta, de interbelic, de istorie, de oameni minunati cauta si povestesc viata uneia dintre cele mai incredibile personaje despre care am aflat vreodata. Cea mai cool, mai frumoasa si mai talentata doamna.
Medi Wechsler Dinu.