Daca vrei sa te imbraci ca Mia Prodan:

Domnul Neagu Djuvara poveste amuzant si cu franchete despre conditia sa, de-a lungul vietii, de anti- Don Juan:
“…sirul marilor iubiri nu se incheie cu nevasta-mea (rade), dovada ca pe Mia am iubit-o la sapte ani distanta, dupa casatorie. E paradoxal ca am avut vreo cateva mari iubiri, dar in acelasi timp, in fiecare an am avut pofta de alta, ca sa zic asa. E foarte greu de marturisit acest lucru. Am fost un foarte nenorocos, am fost un anti-Don Juan pentru ca nu eram indraznet cu femeile, asa ca cele cateva succese pe care le-am avut au fost pentru ca m-a vrut aia pe mine, nu eu pe ea.
Mia pe care o evoca Neagu Djuvara este Mia Prodan, mama Mariei Björnson, celebra in lume pentru scenografiile sale spectaculoase.
Djuvara a cunoscut-o prima oara in adolescenta. Isi petrecea mai tot timpul cu sora ei, Elena. Erau de nedespartit, desi erau foarte diferite una de alta. Mia, “calma, nobila, putin distanta, Elena, exuberanta si – se zice – cam rea de musca.”
Reintalnirea cu Mia la Stockholm, pe 24 august 1944, a fost ravasitoare pentru istoric. A regasit-o frumoasa, distinsa, cu “o inteligenta subtila, chiar prea, aproape stranie.” S-a indragostit nebuneste de ea. Emotia a fost reciproca, dar domnului Djuvara nu-i venea la indemana sa-si tradeze sotia, aflata in tara, sub ocupatie. Au petrecut doua luni pasionale, “pline de imbratisari si framantari”, pana cand Mia s-a lasat cucerita de un pictor danez, mai nebun si mai hotarat s-o castige (a trecut Őresundul cu o barcuta ca sa-i dea de urma!!!).
Neagu Djuvara marturiseste in cartea “Amintiri si povesti mai deocheate” , unde am citit povestea, ca l-a gasit “cam mic si urat si era chiar nebun: pe cand ii facuse Miei curte la Copenhaga, fara succes, intr-o seara cand s-a intors ea de la birou si-a gasit mobilele odaii aruncate pe geam. Asta-i genul de tipi care cuceresc femeile delicate”.
Intelepciune sau rivalitate masculina? Oricum ar fi, mai cool decat domnul Neagu Djuvara, am spus si o sa mai spunem, nici ca se poate!

S-ar putea să-ţi placă să citeşti şi: