sursa foto
Daca vrei sa te imbraci ca Milita Petrascu
haina Armani guler blana beret Gabriela Dumitran
1936. Un grup elegant de doamne si domni sta impreuna in fata fotografului, la o intalnire de lume, intr-o dupa-amiaza linistita departe de primul razboi si la numai cativa ani de cel ce avea sa vina.
In stanga imaginii, langa tanarul chic cu beret frantuzesc si trench-coat dupa moda londoneza, dintr-un semiprofil plin de ambitie si remarcabil orgoliu, priveste spre camera doamna Milita Petrascu, sculptorita incredibila si indragostita mereu loiala. Poarta un palton la doua randuri din lana fina, un guler amplu din blana si o esarfa lunga in carouri Art Deco.
Au trecut 13 ani de cand s-a intors de la Paris, orasul unde a plecat cand avea 18 ani ca sa lucreze in atelierele lui Henri Matisse si Antoine Bourdelle (1910-1914) si unde si-a lasat marea iubire, maestrul, eroul sau artistic in jurul caruia si-a tesut mare parte din viata si creatie: Brancusi.
Este deja un artist apreciat in Paris si aiurea si numele ei este cunoscut in toata lumea artistica, fiind prezent in cronici, eseuri si lucrari dedicate gruparilor de arta moderna din estul de Europa.
Din 1925 este membra activa a miscarii de avangarda de la “Contimporanul”, “Grupul nostru”, “Criterion”. Au trecut deja 9 ani de cand a expus cele 36 de acuarele la “Galeria Briant- Robert”, impreuna cu Georges Valmier si unde a auzit una din putinele laude din partea maestrului sau adorat, Brancusi: “Ai lucrat enorm şi cel puţin trei lucrări sunt de excepţie”.
E imaginea unei secunde dintr-un salon de acum 78 de ani. Dar care (o fi doar parerea noastra?) pare ca e surprinsa doar pentru doamna de statura marunta, plina de caracter, cu zambet discret si privire arzanda. Un talent remarcabil, o tinuta impozanta, o iubire loiala pentru o viata intreaga. Doamna Petrascu cea cool.