Daca vrei sa te imbraci ca maestrul Cosma:

In 2009, intr-un interviu, Vladimir Cosma, cel mai important compozitor de muzica de film din Franta intreba emotionat:
“Mai exista gutuiul din fata casei din Spatarului?”.
Era gutuiul copilariei lui. Din fata casei in care a crescut, in familia unor muzicieni exceptionali.
Tatal sau, Teodor Cosma a fost dirijor si pianist, mama, scriitor de livrete, unchiul, Edgar Cosma, compozitor si dirijor iar una din bunici a fost o pianista incredibila, eleva a lui Ferrucio Busoni.
Gutuiul din Spatarului si “Micul Mozart de 8 ani care era apostrofat, la primele concerte ca violonist, in Romania, fiindca inchidea ochii pe scena. Jubilatia in fata primelor acorduri de jazz, descoperind un disc cu Miles Davis. In armata, un spectacol compus in intregime, cu un inimaginabil “dans al mastilor de gaz”. Franta competitiei si a oportunitatilor, la doar douazeci si ceva de ani. Prima muzica de film, a doua, a treia, sute si sute. Naiul lui Gheorghe Zamfir pe care casa de productie franceza nu-l voia fiindca venea din Romania. Pierre Richard coborind scarile rulante in Marele blond pe tema… naiului lui Zamfir. In competitie cu Enyo Moricone pentru un film, o alta partitura scrisa pe patul de spital. Si inca una in vacanta, dupa un telefon implorator. Rezultatul va fi un slow invaluitor si etern: Richard Sanderson urca pe scena Palatului de Behague in carne si oase si interpreteaza celebrul Reality (“Dreams are my reality…”). Louis de Funes dansind in Aventurile rabinului Jacob pe ecran si melodia in versiune jazzy, interpretata live pe scena de muzicieni invitati anume, cu un Vladimir Cosma care ingina si bate ritmul. Parisul care nu mai e Paris fara acordurile din Promenade sentimentale”.
Toate amintirile unui roman cu o viata incredibila, cu un talent extraordinar, despre care criticii francezi spuneau ca “e mica madlena proustiana din cinema”.
Maine o sa trecem pe Spatarului sa cautam gutuiul maestrului Cosma. Ascultand fericite “Sentimental Walk”, din filmul “Diva”…

Mai cool de atat nu se poate.