Daca vrei sa te imbraci ca Jany Holt:

Silueta fina, subtire si nervoasa, chip portelanat cu trasaturi foarte moderne, osatura puternica, ascutita, par rosu si ochi negri stralucitori, migdalati. Figura unica, binecuvantata de carisma a Ruxandrei Olt, care nu putea sa ramana doar o simpla functionara intr-un colt de Bucuresti…

Ecaterina Ruxandra-Olt s-a nascut in Bucuresti in 1911. Cand avea 15 ani, parintii o trimit la Paris ca sa urmeze studii comerciale. Ruxandra insa vrea teatru si film, asa ca impotriva vointei familiei, se inscrie la cursurile de arta dramatica ale profesorilor Gabrielle Fontan si Charles Dullin.
Ruxandra Olt isi ia numele de scena Jany Holt si incepe cariera la care visa dintotdeauna.

Jany n-a avut nevoie sa fie draguta dupa norme ca sa inspire pasiune. A facut mai mult decat sa joace, a convins si a manipulat sufletul publicului sau. Celebra pentru rolulrile de femei imprevizibile, scandaloase sau malefice, Holt a avut un debut discret cu roluri clasice (Juliette Giuccardi in Grand Amour de Beethoven sau Abel Gance, amanta nefericita din Courrier Sud).
Incepand cu 1936, registrul ei actoricesc evolueaza spre roluri extreme, puternice (rusoaica nevrotica din Bas-fonds a lui Jean Renoir sau valetta-dansatoare din L’Alibi).

A ramas celebra in cinematografia franceza pentru rolurile incredibile din “La Maison de Maltais” (1938), unde a jucat rolul prostituatei Grette si din “Le Baron fantôme”, unde actrita a cultivat misterul unei amante cu emotii contradictorii. Punctul culminant al carierei ei cinematografice a fost in 1943, cand Holt a avut rolul principal din filmul de debut al lui Robert Bresson, Les Anges du Péché (Angels of Sin).
Incepand cu anii ’50, Jany Holt alege mai mult rolurile de teatru si joaca pe scenele pariziene pana la 83 de ani.
In perioada celui de-al doilea razboi mondial, Jany a luptat alaturi de Rezistenta Franceza si in 1945 a fot medaliata de generalul de Gaulle cu ordinul “Croix de Guerre”.
“Parul ei e ca o valvataie de flacari, triumfanta. In fiecare zi ne ofera un spectacol neobisnuit, mereu dublat cu grija de o simplitate perfecta. Este o personalitate de neuitat, incredibila”,Jacques Porel (al doilea sot al actritei).