Cata frumusete, cata munca si cat rafinament descoperi in cusaturile traditionale! Tot talentul, toata estetica  romaneasca o afli in broderiile de pe ia, camesa, carpa, patura, cojocul, perna sau stergarul de perete.
Arhitecta Ioana Corduneanu le-a descoperit, s-a indragostit si si-a promis  sa le culeaga si sa le refaca digital, astfel ca, salvate si adunate laolalta,  sa ne fie redate intr-un album digital. Un soi de scriere, un limbaj format din  simboluri splendide care cuprind in ele povesti despre oameni, locuri, obiceiuri, traditii, credinte, despre viata privata a Romaniei traditionale din ultimele sute de ani. Din 2011, pe blogul Semne cusute,  Ioana le aduna cu rabdare si pasiune.
“Zilnic adaug motive noi, desenate după diverse surse si dupa albume vechi de peste 100-150 de ani, pentru a cladi, treptat, o baza de date bogata, la care sa aiba acces cat mai multa lume. Toate motivele pe care le-am redesenat sunt disponibile in format vectorial (se pot scala, multiplica etc.) si le pot oferi cu drag oricui vrea să le foloseasca. Fireste, gratuit! Nu mă intereseaza decat ca aceste motive sa fie cunoscute, folosite, valorificate, sa nu se piarda.
Eu le-am gasit prin biblioteci, prin anticariate sau in colectii private si va asigur ca nu sunt tocmai la indemana oricui. Si ma gandesc la generatia care cauta totul pe google: pentru ei, ce nu este pe net – nu exista. Pentru ei le-am adunat! Sper că se vor gasi designeri tineri care sa le readuca la viata: in grafica, in decor, in mobilier – designeri care să vrea să deseneze romaneste”. Mai cool de atat nu se poate!
Daca vreti s-o intalniti pe minunata Ioana, sa aflati de la ea povestea semnelor si sensul lor, daca vreti sa va coaseti propriul stergar, mergeti la cursul ei “ Pe firul motivelor traditionale, din 27 aprilie”, organizat de designist.ro.

Workshop-Ioana-Corduneanu-Designist-01