Daca vrei sa te imbraci ca Sandu Florea:

A plecat din Romania la 46 de ani. Acum are 66 si este unul din cei mai de succes desenatori de benzi desenate din Statele Unite. A lucrat la cele mai puternice case de creatie de animatie, Marvel si DC Comics si a inceput sa viseze la meseria asta, undeva in Hunedoara, cand pustiul Sandu privea cu nesat revistele Vaillant si isi imagina viata personajelor de pe hartie.
Au urmat apoi anii de scoala si de facultate la Arhitectura, in Bucuresti si apoi debutul din 1968, in revista “Luminita”, cu un serial de benzi desenate in patru epsioade, “Nazdravaniile lui Pacala”.
In 1971, cand a terminat facultatea, se muta la Timisoara, unde, mare iubitor de literatura SF, devine membru al cenaclului H.G. Wells. Aici, il cunoaste pe Ovidiu Surianu si impreuna fac primul album BD SF romanesc.

Succesul ii face rost de un contract cu editurile Facla si Ion Creanga, iar Sandu Florea renunta la arhitectura si decide sa se dedice numai carierei de desenator, in Bucuresti.


Aventura americana a inceput in 1991, cand, dupa 7 ani de “vals” cu autoritatile romane, odata cu cadrerea comunismului, Sandu Florea poate sa plece la cei doi frati ai sai de peste Ocean.
“Am desenat doua planse de proba cu Conan Barbarul, singurul personaj de la Marvel care nu zbura, nu scotea flăcări pe gură şi nu folosea ca armă pentru doborarea duşmanilor unde psihice, ci o sabie şi o bardă uriaşă. Cum desenasem multe povestiri istorice în ţară, Conan a fost un personaj pe care îl puteam desena cu relativă uşurinţă. Alegerea s-a dovedit inspirată, deoarece probele au fost acceptate şi am început să colaborez cu Marvel la mai puţin de trei luni de la sosirea în America”.

“Intotdeauna am privit benzile desenate ca o profesie nu ca un hobby… Daca faci benzi desenate ca un hobby alegi subiectele care iti plac, le tratezi cum crezi de cuviinta, in alte cuvinte nu dai socoteala nimanui si ca o consecinta nu totdeuna ceea ce creezi va vedea lumina tiparului…. dar ca profesionist trebuie sa te adaptezi la cerintele celor care te platesc, sa nu ai prea multe preferinte personale si sa produci lucrari de calitate la timpul cerut… daca esti pregatit sa faci toate acestea succesul este asigurat!
Banda desenata incepe unde cuvintele se opresc.”
De la Pacala si Harap Alb, la Buffy si X-Men. Succesul povestilor “in cerneala”, in orice lume. Cool, nu?

S-ar putea să-ţi placă să citeşti şi: