Daca vrei sa te imbraci ca rafinata si curajoasa domnisoara Bilcescu:

Un profil incantator, cu barbia usor in sus, nas drept, semn de caracter cutezator, privire curata si detaliu chic al unei brose- Camee discrete, care intregeste elegant starea unei imagini vechi de 120 de ani.
Domnisoara cu gat lung si buze bine conturate este Sarmisa Bilcescu, un personaj care avea sa schimbe mentalitati pariziene si sa deschida drumul unor generatii de avocate aprige, feminine, destepte si foarte pasionate de profesia lor. Doamna Sarmisa a fost prima romanca avocat, prima femeie din Europa si din istoria Universitatii Sorbona care a obtinut licenta in drept si prima femeie din lume Doctor in Drept. Performante incredibile, in vremuri deloc usoare pentru domnisoarele cu ambitii, cateva zeci de ani inainte de Miscarea Sufragetelor…
Povestea Sarmisei incepe in primavara anului 1867, in familia unui sef al Controlului de Finante din vremea domnitorului Barbu Stirbei, Dumitru Bilcescu.
In 1884, curajoasa si studioasa domnisoara Bilcescu se inscrie la Facultatea de Drept din Paris, fiind prima femeie care se voia sa urmeze cursurile acestei prestigioase scoli de stiinte juridice.
In vremuri in care lumea vorbea convinsa de “antinomia intre termenul student si femeie” sau tinea prelegeri clare si fara dubii despre “inteligenta unei femei, care este in primul rand frumusetea sa”, rafinata domnisoara Sarmisa apare in fata profesorilor francezi care-i fac “o primire glaciala” si care, in prima faza, vor sa refuze candidatura tinerei. Mama domnisoarei, insa, este alaturi de fiica sa si-l infrunta pe secretarul facultatii cu o replica, care avea sa faca istorie: « Cum, domnule, intr-o tara in care este scris pana si pe usile inchisorilor: Libertate, Egalitate, Fraternitate, dvs impiedicati o tanara sa se instruiasca, doar pentru ca este femeie?»
Cu toata reticenta lor, scortosii profesori nu se pot opune ambitiei si recunosc performanta si inteligenta romancei, iar Sarmisa este admisa. “Primirea din partea studentilor a fost cu facuta cu foarte mult respect” , isi amintea doamna Sarmisa, ani buni dupa istoricul eveniment.
3 ani mai tarziu, Sarmisa Bilcescu obtine licenta in Stiinte Juridice si se inscrie si la doctorat, cu tema “De la condition légale de la mère”, fiind prima femeie din Europa care obtine un doctorat in drept. Dar lupta domniei sale nu avea sa se opreasca aici pentru ca, intoarsa in tara, nici romanii nu vor sa o lase sa profeseze.
In 1891, la 4 ani de la obtinerea licentei, ca urmare a unei campanii initiate de renumitul jurist roman Constantin Dissescu, Sarmisa Bilcescu este admisa in Baroul Ilfov, prezidat in acea perioada de renumitul om politic, Take Ionescu.
La 6 ani dupa admiterea in barou, domnsioara Bilcescu se indragosteste, se casatoreste cu Constantin Alimanisteanu si decide sa se dedice familiei, retragandu-se din avocatura. A devenit foarte activa in cercurile feministe bucurestene, a fost printre fondatoarele Societatii Domnisoarelor Romane si a luptat pentru cresterea gradului de educatie a tinerelor sale compatrioate. Le-a incurajat pe fiecare dintre ele sa-si urmeze visele, sa conteste regulile absurde si sa nu renunte niciodata la dorintele lor. O duduie minunata, care ne inspira si azi. Doamna Sarmisa cea cool.