Daca vrei sa te imbraci ca dr. Constantin Angelescu sau ca elegantii sai parteneri de Guvern si politici:
costum Canali cravata matase camasa Zegna
16 iunie 1935, Constanta. Un grup de domni care au scris istorii in vremurile chic ale Romaniei stau impreuna la fotografia de grup, cu ocazia ceremoniei de aducere in tara a osemintelor domnitorului Dimitrie Cantemir.
De la dreapta la stanga, privesc ferm si cu distinctie in “cutia fotografica”: Nicolae Raicovicianu, Savel Radulescu, generalul Paul Anghelescu, Mihail Semionovici Ostrovski, dr. Constantin Angelescu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, generalul Nicolae Uica si Ion Nistor.
In centrul fotografiei, umar la umar, stau domnii Iorga si dr. Angelescu, amandoi senatori, iubitori de tara si mari pasionati de carte.
Este anul in care domnul Iorga, impreuna cu fiica domniei sale, Liliana, lanseaza primul ghid al Bucurestilor, in care vorbeste si recomanda cu drag locuri, parcuri, oameni din orasul sau iubit.
In ghid, vorbeste si despre piscina cu valuri de la Lido, si despre Palatul doctorului Angelescu, o constructie neoromaneasca splendida semnata de parintele scolii de ahitectura romanesti, Socolescu.
In casa doctorului chirurg Angelescu, profesor universitar, director al Clinicii de Chirurgie a Facultatii de Medicina, liberal de cariera, ministru in mai multe guverne din Belle Epoque pana in interbelic, presedinte al Ateneului Roman si membru de onoare al Academiei Romane, statea oranduita la ceasul acelor vremuri una din cele mai mari colectii de carti din istoria noastra si una din cele mai importante din Europa: 50 000 de titluri rare, toate documentate, protejate si tinute in perfecta stare, care dusesera faima medicului-colectionar in toata lumea.
Iorga, mare colectionar si el, era unul din rivalii in “biblioteci” ai doctorului Angelescu si anticarii de atunci povestesc cum isi doseau volume sau “mituiau” librari pentru un titlu mai “enteresant”, pe care sa “nu-l dibuiasca “concurenta”.
exterior2
Sa te lupti in carti, sa te imprietenesti de dragul bibliotecilor…Cool, nu?
Daca vreti sa vedeti splendida biblioteca unde au stat cele 50 000 de titluri ale doctorului Angelescu, puteti merge la Palazzo Lido, in C.A. Rosetti nr 13, unde casa familiei chirurgului a fost refacuta in intregime, cu grija pentru detalii si istorie.