Daca vrei sa te imbraci ca doamna Catrina:
In primul an din secolul trecut, domnul Iorga era la Brasov (unde studia arhivele orasului), in casa parinteasca a slavistului Ioan Bogdan, de a carui familie carturarul se indragosteste usor, amintindu-si de multe ori pe parcursul vietii de atmosfera prieteneasca, rafinata si linistita din casa ardeleanului.
Intr-una din serile petrecute aici, domnul Iorga o cunoaste pe Ecaterina, mezina familiei Bogdanilor, care venea de la Budapesta unde absolvise Institut Pedagogic “Erzsébet”.
Iorga se indragosteste nebuneste de sora mai mica a lui Ion, de frumusetea ei linistita, discreta, de maniera ei de a vorbi apasat si intelept in romana, maghiara sau germana.
La cateva saptamani dupa ce o cunoaste pe Ecaterina (Catinca, cum avea sa-i spuna Iorga), istoricul trebuie sa plece din oras si timp de cateva luni povestea lor de dragoste e intretinuta doar de o colectie de scrisori de dragoste minunate, marturie plina de romantism al unei epoci in care istoriile amoroase cresteau din..cuvinte.
“Vom trece poate candva amandoi pe aici, cand sufletele amandurora vor fi senine si vom fi multamiti, iubindu-ne unul pe altul. Cat astept sa fii nevasta mea si cat de putin ma impac la Bucuresti si aici, cu cei mai multi, cari mi se par asa de meschini, de ordinari, de urati in firea lor pe langa bunul si frumosul mieu copil de la Brasov, pe langa… (lasa-ma sa zic) pe langa tine, Catinca”. (Nicolae Iorga, 23 septembrie 1900)
“Draga Catinca, (…) n-am capatat inca lamuriri asupra unui punct foarte insemnat: anume daca esti tot mica si n-ai crescut. E foarte interesant sa stiu: dacă ai crescut, e pacat, fiindca asa de bine-ti statea cand erai mica! Dar e si bine, pentru ca atunci, stii cine-ti place si cine nu-ti place, ceea ce mi-ai spus ca nu stiai, fiindca erai mica. Dar tot prefer sa aflu ca nu poti lega aceste notiuni: om si iubire, decat sa te vad mare… Deci sunt convins ca te voi gasi tot asa, un fragment frumos de domnisoara blonda. Imi esti draga”. (Nicolae Iorga, 4 septembrie 1900).
restul scrisorilor, aici.
« Cella Delavrancea | Celibidache, dansul si jazzul. »
1 comentariu to “Catinca si Nicolae Iorga”
Este placut sa vezi cum lumea apreciaza si timpurile vechi nu doar pe cele noi!
Din pacate nu pot da zoom pe acele imagini mici pentru a vedea mai bine rochia colorata, ceea ce este pacat , parerea mea, ar trebui sa faceti ceva in privinta asta, multumesc anticipat.