Daca vrei sa te imbraci ca doamna Claudia sau ca Ion Baiesu:


O imagine cat o istorie de iubire. Claudia Baiesu imbratisand usor si protejand lumea scriitorului ei iubit, Ion Baiesu. O poveste din casa mereu deschisa a familiei Baiesu, unde acum 30-40 de ani se perinda o lume intreaga, sa se bucure de sarmul plin de umor al dramaturgului si de vocatia de gazda perfecta a doamnei Claudia Baiesu: Octavian Cotescu, Cornel Dinu, poetul Mircea Micu, Nichita, graficianul Florin Puca, Benone Sinulescu, Fanus Neagu sau Eugen Simion.
Femeia din spatele scriitorului, a vedetei literare de care erau indragostita Romania, de la frizerite, la chelneri, profesori, scriitori, sportivi sau medici, o femeie remarcabila care a protejat cu blandete talentul sotului ei si normalitatea unei vieti mondene, in vremuri ale izolarii.
“Era o autodidacta, stia franceza perfect si era pusa intotdeauna la punct cu ultimile aparitii literare. Il ajuta pe tata, ca secretara privata, cand el lucra la reviste, cat si ca sfatuitor literar, cu care el isi discuta ideile. Mama a batut la masina mii de la pagini din lucrarile lui. Foarte frumoasa, extrem de generoasa si opsitaliera, tot Bucurestiul stia ca mama are intotdeauna ceva bun pregatit de mancare, chiar pentru musafirii neanuntati. Facea mama niste capodopere culinare originale! Unele erau inventiile ei, altele erau adaptari dupa retete de la bunica, altele erau feluri clasice realizate absolut perfect.
Mama l-a adorat pe tata, cu o dragoste care nu a fost slabita nici de timp, nici de greselile mai mari sau mai mici ale lui fata de ea. Tata, la randul lui, ii dadea intotdeuna primul exemplar din orice publicatie de-a lui. Aceste exemplare contineau dedicatii poetice si induiosatoare, mai ales cand tata facea vreo prostie. Dar ea il ierta mereu.” Daniela Baiesu, fiica Claudiei si a lui Ion Baiesu.

Lavinia si Claudia Baiesu
Am revazut de curand “Mere rosii”. Am ras cu aceeasi pofta la umorul subverisv si sincer al scenariului impecabil al domnului Baiesu si ne-am propus ca in urmatoarea luna sa ni-l amintim pe indelete si sa intram (incercam cronologic) in lumea lui.
O sa incepem, din nou, cu Balanta si Acceleratorul, romanele si nu ne vom lasa pana nu vom fi vazut, in fiecare zi, cate un film dupa povesti ale domniei sale:
Iubirea e un lucru foarte mare (Tanta si Costel)
Camera albă
Maiorul și moartea
Astă-seară dansăm în familie
Un text cu bucluc
Mere roșii
Avocatul
Rătăcire
Omul care ne trebuie
Grăbește-te încet
O aventura sub pământ
Sper să ne mai vedem
Duminica în familie
Omul din Buzău
Miracolul
De ce are vulpea coadă?
Harababura
Vinovatul
Balanta
Ne asteapta o luna plina de bucurii. De povesti perfecte, scrise de domnul Baiesu si dactilografiate de minunata doamna Claudia Baiesu.
“Minciunile lui Baiesu ne vor merge la inima si ne-o vor spala-o.” Nichita Stanescu

S-ar putea să-ţi placă să citeşti şi: