Daca vrei sa te imbraci ca Ana Cumpanas:

Este perioada din istoria Americii cea mai plină de scandaluri, legende urbane, crime, petreceri deşănţate, prohibiţie şi poveşti cu gangsteri, răzbunări, amantlâcuri.
Anii interbelici de peste Ocean fascinează dintotdeauna şi scriitori, regizori, actori construiesc mereu noi poveşti despre cele mai surprinzătoare şi carismatice personaje ale acelei perioade: de la staruri de Hollywood, la moguli media şi artişti până la gangsterii care au devenit simboluri mondiale ale aventurii, curajului inconştient şi răzbunărilor sângeroase.
Toţi am auzit de Al Capone, Bugsy, John Dillinger sau Lucky Luciano, dar nu multă lume ştie că istoria mafiotă a prohibiţiei americane este populată şi de …români!
Femeia în roşu, Ana din Comloşul Mare – trădătoarea lui John Dillinger
Pe 22 iulie 1934, FBI-ul îl executa pe John Dillinger, unul din cei mai temuţi gangsteri din Chicago, la ieşirea din cinematograful Biograph. E împuşcat cu 3 focuri de armă, iar imaginea cu el zăcând fără suflare pe caldarâmul din faţa sălii de cinema face înconjurul lumii.


În scurt timp, apar şi poveştile legate de sfârşitul mafiotului. De unde ştia FBI-ul că John va fi la Biograph? Şi cum au aflat poliţiştii că la cinema va fi adevăratul John şi nu una din numeroasele lui sosii? Ana e vinovată! Femeia în rochie roşie, care l-a însoţit pe mafiot la locul crimei şi l-a aruncat pe John în mâinile FBI-ului era Ana Cumpănaş, o româncă din Comloşul Mare, ajunsă madame cu bordel în America, o femeie superbă, puternică, ambiţioasă şi foarte bogată.

De ce l-a turnat Ana FBI-ului? Aceasta este o întrebare care încă mai macină minţile iubitorilor de poveşti extraordinare interbelice.
Întoarsă în ţară, românca a declarat unui ziar american că l-a trădat pe John pentru bani. Dar cunoscuţii “femeii în roşu” (purta rochia roşie exact în ziua execuţiei lui Dillinger, acesta fiind semnul pe care Ana l-a dat FBI-ului, că cel de lângă ea e John şi nu o sosie de-a gangsterului) ştiau că Ana n-avea nevoie de bani. Era una din cele mai influente femei din Chicago, avea o reţea de prostituţie foarte profitabilă şi un bordel unde veneau toţi interlopii perioadei. Era protejata lui Al Capone şi ultimul lucru care ar fi putut s-o facă să colaboreze cu FBI-ul, ar fi fost “o mână de crăiţari”.
Amatorii de intrigi romanţioase speculează că Ana era foarte geloasă pe Dillinger şi că a fost de fapt o trădare pasională. Se pare că în lunile de dinainte de împuşcarea lui John, Ana s-ar fi îndrăgostit de clientul ei, care nu o preţuia de-ajuns.
null
Ana si Polly Hamilton, iubita lui Dillinger
Se spune chiar că fiul ei rămas în America, Steve, nu era copilul lui Ciolac, soţul care a urmat-o în aventura emigrarii în 1914, ci al lui John Dillinger.
În 1936, Ana Cumpănaş este expulzată din America şi revine în ţară, la Timişoara, cu o avere frumuşică. Aici se îndrăgosteşte de un bărbat mult mai tânăr care o părăseşte după ce-i toacă toţi banii.

Toată viaţa ei s-a temut de răzbunarea găştii lui Dillinger. Şi se pare că de mâna mafioţilor şi-a găsit şi sfârşitul. Pe 25 aprilie 1947, “femeia în roşu” a fost găsită moartă, cu o andrea înfiptă în cap. Cea mai bogată româncă din Chicago, prietena lui Dillinger şi a lui Al Capone a fost îngropată la cimitirul săracilor.
Românii lui Scarface
Alphonse Gabriel Capone s-a născut în 1899, în familia unui frizer şi a unei croitorese, originari din sudul Italiei .

În 1921, Capone a intrat în banda numită Chicago Outfit şi, de-a lungul epocii prohibiţiei, prezenţa sa la Chicago a aruncat oraşul în răfuieli, lupte de stradă şi violenţe pe care nu le mai cunoscuse până atunci.
Puţină lume ştie însă că în banda lui Capone au fost mai mulţi români din Ardeal. într-o monografie a comunei Cârţişoara, judeţul Sibiu, Traian Cânduleţ povestea că unii din cei mai importanţi români din banda gangserului din Chicago au fost: Filimon Folea, Ieronim Budac şi Ioan Blendea. Toţi au lucrat pentru Al Capone, producând şi făcând contrabandă cu alcool. Blendea povestea că ascundea băutura în pereţii unei biblii, pe care o căra cu el, ca să nu fie prins de Poliţie.
Vedeta românilor din gaşca lui Capone a fost însă Ieronim Budac, care a fost şi unul din şoferii de încredere ai şefului Al.

Ieronim a fost dintotdeauna un aventurier, intrând de mic în banda faimosului haiduc Andrei Budac, cu care a cutreierat munţii, până la plecarea în America, în 1918.
L-a cunoscut pe Capone, când acesta a venit să deguste nişte ţuică făcută de român şi încet-încet i-a câştigat încrederea gangsetrului şi a devenit chiar unul din şoferii lui, cărând whiskey cu camionul pentru reţeaua lui Scarface.

Ieronim a fost arestat de mai multe ori, până la urmă s-a întors în ţară şi se pare că pe perioada detenţiei lui Capone, a ţinut şi o corespondenţă cu fostul lui boss.
Chiar înainte de al doilea război mondial, Ieronim a fost ales primar liberal în Cârţişoara, iar după venirea comuniştilor, toată averea lui a fost confiscată.

The Kid, avocatul gangsterilor

Avocatul celebrului gangster Al Capone, Hiram Z. Mendow a fost şi el fiul unui imigrant român. A practicat avocatura până la 100 de ani şi a mai avut clienţi şi alti gangsteri cunoscuţi în anii ’30. A mers pentru prima dată la muncă la vârsta de şase ani, fiind vânzător de ziare şi lustragiu. Mai târziu, s-a angajat la un ziar şi a scris o carte în timpul Prohibiţiei, initulată “Cum să faci vin acasă”.
Toată viaţa l-au urmărit speculaţiile despre legăturile sale cu clanurile de gangsteri, mai ales cu Al Capone (care îl numea cu duioşie pe avocatul său, The Kid) şi el a replicat mereu: “Gangsterii au avut întotdeauna nevoie de ajutorul meu. Niciodată n-am avut eu nevoie de ajutorul lor, aşa că nici n-aveam de ce să-l cer şi să mă încurc cu ei ».

Mama- contrabandist a actorului de Oscar, Jack Gilford

Jack Gilford, actorul care a câştigat un Oscar pentru rol secundar în 1973, pentru filmul ”Save the Tiger” a avut o copilărie grea şi plină de aventuri. S-a născut într-o familie săracă de emigranţi români şi a rămas la o vârstă fragedă făra tată. Dar mama lui, Sofia, a fost o femeie puternică şi întreprinzătoare şi în anii 30 a devenit una din importantele contrabandiste cu alcool, românce, din New York.
Scenaristul favorit al lui David Lynch, Barry Gifford, fiul unui contrabandist român, din gaşca lui Bugsy

Barry Gifford este unul dintre cei mai prolifici scriitori americani contemporani. Este, de asemenea, şi unul din cei mai cunoscuţi scenarişti de la Hollywood, fiind colaboratorul favorit al lui David Lynch ( au facut împreună filmele Wild at Heart şi Lost Highway).
Barry Gifford s-a nascut într-o cameră de hotel în Chicago, în 1946, unde tatăl său, gangster român din gang-ul celebrului “Bugsy” Siegel, se ascundea de poliţie.

În 2003, Gifford a venit în România, în căutarea originilor familiei sale şi împreună cu regizorul şi scenaristul Lucian Georgescu au plecat într-un road trip prin Bucovina. Această călătorie a devenit punctul de plecare al filmului “Tatăl fantomă”, primul lungmetraj al lui Georgescu, un film cu Marcel Iureş (în primul său rol comic de prim-plan), Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc (împreună din nou în acelaşi film, după 30 de ani), care va rula în cinematografele din ţară începând cu 2 martie.