Daca vrei sa te imbraci ca domnul Yonnel in “Amok”:

1934, filmul “Amok”. 2 personaje elegante, cu multa carisma si chimie. O poveste impotriva curentului, prea curajoasa chiar si pentru un Paris mereu progresist si avangardist.
Jean Yonnel joaca rolul unui medic innebunit de singuratate, indragostit de personajul interpretat de flamboianta diva a cinema-ului francez interbelic, Marcelle Chantal, care refuza sa intrerupa o sarcina dintr-o poveste de dragoste a tinerei sale iubite cu un colonel britanic.
Tineri si superbi, cei doi actori umpleau salile de cinema cu visatori, aventurieri sau romantice care susoteau si comentau povestea plina de tabu-uri si decoruri exotice. Tot Parisul vorbea despre film si barfea relatia care se auzea ca se infiripase intre actrorul din rolul principal si superbisima Marcelle, fiica unui bancher celebru si foarte influent in epoca, o burgheza pur-sange, care adusese in cinema-ul francez stralucirea unei dive elegante si foarte bogate.
Jean Yonnel avea 40 de ani si trecusera deja 20 de ani de cand plecase din orasul sau natal, Bucuresti, si incepuse cariera in Orasul Luminilor.
Pe numele sau real, Jean-Estève Schachmann, monsieur Yonnel s-a nascut in Bucuresti la sfarsitul secolului 19 si a fost unul din cei patru actori romani membri ai Comediei Franceze (alaturi de Eduard de Max, Maria Ventura si Elizabeth Nizan).

A avut o cariera incredibila, aplaudata si pe scenele celor mai importante teatre ale lumii (unde a jucat alaturi de Mounet Sully sau Sarah Bernhardt), dat si in numeroase productii cinematografice (intre 1913 si 1966), mari succese de critica si de public.
Intre 1947 si 1962, Jean Yonnel a fost profesor la Conservatorul National de Arta Dramatica si toate generatiile care i-au fost contemporani sau studenti isi amintesc de el ca de un mare actor de traditie clasica, “un actor exigent, onest, riguros si scrupulos”.
De la Bucuresti, la Comedia Franceza. Très, très cool!