Daca vrei sa te imbraci ca Cella Serghi:

Am privit trasnite, minute intregi, portretul Cellei Serghi facut de Magdalena Radulescu.
E imaginea cea mai folosita, atunci cand unii sau altii vorbesc, despica, comenteaza viata si opera scriitoarei indragostite de mare si de domnul Camil Petrescu.
Este o imagine a tineretii coplesitoare. In camasa ei incredibila, cu nuante de cozi de paun-verde, aqua-marin, albastru si kaki, cu umeri inalti si guler-funda, cu chipul perfect si zambetul discret in rosu-corai, e figura unei tinere superbe, potrivite, fara emotii, pentru un pictorial in Harper’s Bazaar, in epoca Avedon.
Detaliile de moda sunt irezistibile. Dar ce face absolut coplesitoare imaginea, credem ca e privirea usor pierduta, de indragostita.
Si oricat am vrea sa ne tinem departe de barfe si detalii picante si romantice din viata celor pe care-i gasim atat de chic, nu ne putem abtine.

Cella l-a intalnit pe Camil Petrescu in lumina soarelui de Bucuresti, intr-o dupa-miaza la strandul Kiseleff, pe cand ea avea abia 18 ani. A fost dragoste la prima vedere. Cativa ani mai tarziu, Cella a cazut in mrejele capriciosului si plin de sarm scriitor, chiar daca era deja casatorita cu un inginer.
Povestea celor doi s-a consumat zbuciumat, cu prea multa indiferenta jucata de el si enorma pasiune, sincera a doamnei Serghi.
Ii era mereu aproape celui pe care-l adora, ii citea cu infrigurare manuscrisele, ii spunea cum le vedea imbracate pe personajele sale feminine si visa la un divort de sotul ei si o casatorie cu Camil al ei.

Divortul a avut loc. Dar casatoria niciodata. Toata povestea e spusa de doamna Serghi in “Pe firul de păianjen al memoriei”. Unde cateva randuri scrise de Camil Petrescu catre “Moft” (cum o alinta el), care racise, ne fac sa credem ca n-a avut curaj. Caci dragoste…a fost.
“Doamnă, cîte grade azi? Ceaiuri uşoare, multe, calde. Cuminte, frumoasă. Camil Petrescu”.
Doamna Moft si cartile ei feminine, romantice, de neuitat. Mai cool de atat…un moft.