Daca vrei sa te imbraci ca “doamna de fier”, Florica Musicescu:

O plimbare in 3, prin Viena anului 33 din veacul trecut. Domnul din dreapta este Dinu Lipatti si e insotit la promenada de o domnisoara draguta si timida, Maria Fotino si de o doamna impetuoasa, cu deux-piece a la mlle Chanel si palarie cu panglica neagra. Este doamna profesoara de pian a celor doi tineri, Florica Musicescu, o personalitate incredibila a muzicii clasice romane, cea care a format cei mai importanti muzicieni interbelici si postbelici: Dan Grigore, Madeleine Cantacuzio, Mihai Brediceanu, Paul Dan, Sorin Enachescu.

Doamna Musicescu (ce nume predestinat!) s-a nascut in familia marelui muzician iesean Gavriil Musicescu si a avut admiratia pentru talentul ei muzical precoce din partea unor personaje coplesitoare ale vremii: Enescu sau Menuhin. Si-a facut studiile la Iasi si la Conservatorul din Leipzig, dar la numai 22 de ani, o nevrita cronica ii afecteaza ambele maini si nu mai poate sustine concerte.
Cu o vointa si o dorinta minunata de a se dedica in continuare muzicii, doamna Musicescu alege o cariera pedagogica si astfel, nu numai ca nu pierde legatura cu instrumentul ei preferat, dar are oportunitatea sa lucreze cu talente neslefuite pe care le transforma in staruri ale scenelor lumii.
Si-a construit si o mainera pedagogica proprie, pe care specialistii o numesc metoda „bratului care conduce”, o metoda a cantatului la pian cu un aparat mare „ca si cand am canta cu un singur deget mare, din incheietura umarului si pana in varfurile degetelor”, explica doamna profesoara.
A fost adorata de elevi, dar si respectata cu sfintenie, pentru ca exigenta si severitatea ei erau de temut si apreciata deopotriva si de publicul care banuia ca in spatele unui minunat concert pentru pian, statea intotdeauna o profesoara dedicata, care exersa pana la epuizare alaturi de elevii ei.
Profesoara-star, adevarata vedeta. Un concept vechi, si speram niciodata invechit.
Mai cool de atat, nu se poate.