Daca vrei sa te imbraci ca exceptionala doamna Sadoveanu:

A fost fascinata de Irene Toliot-Curie, Anna de Noailles, Katherine Mansfield, Virginia Woolf, George Sand, Colette, surorile Bronte. A crezut cu forta in rolul femeilor in dezvoltarea unei societati si a militat pentru dreptul acestora de a conduce, impune valori si viziune pe culoarele puterii.
A vrut schimbare in educatie, in mentalitati si a luptat pentru asta alaturi de vizionarii timpului ei, C. Dobrogeanu-Gherea, Anton Bacalbasa, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Delavrancea, Vlahuta.
Cumnata lui Sadoveanu (a fost casatorita cu fratele mai mare al lui Mihail, Alexandru) a inteles ca reforma unei lumi incepe cu educatia acesteia si a muncit cu entuziasm la unele din primele studii de psihologia copilului de la noi. A militat pentru noile curente in pedagogie, pentru ideile scolii active si a vorbit lumii romanesti despre metoda Montessori.
Le-a sustinut in cronici literare pe Elena Farago, Hortensia Papadat-Bengescu, Otilia Cazimir si, fidela principiilor feministe, a vorbit cu limpezime despre greutatile si prejudecatile pe care le-au avut de surmontat scriitoarele.
Cei care au cunoscut-o, i-au aplaudat energia, romantismul perpetuu de om providential si feminitatea discursului public. Si pentru toate astea, o admiram si noi pe exceptionala doamna Izabela Sadoveanu.