Daca vrei sa te imbraci ca domnul Oscar Steinhardt:

Daca vrei sa te imbraci ca domnul Nicolae Steinhardt:

In 1959, Nicolae Steinhardt este invitat la sediul Securitatii, cerandu-i-se sa fie martor al acuzarii în procesul “Noica-Pillat”.
Tatal sau, Oscar Steinhardt, il sfatuieste sa se duca direct cu valiza, fiind convins ca va intra si el la inchisoare. Securistii il santajeaza tocmai cu tatal sau care, ramas fara sprijinul sau, sigur va muri, avand peste 80 de ani. Ii dau 3 zile de gandire. Intors acasa, Oscar Steinhardt il mustra: “Ce-ai mai venit acasa, nenorocitule? Le-ai dat impresia ca sovai, ca poate sa incapa si posibilitatea sa-ti tradezi prietenii. In afaceri, cand spui lasati-ma sa ma gandesc inseamna ca ai si acceptat. Pentru nimic in lume sa nu primesti sa fii martor al acuzarii.”Tot el, cu intelepciunea-i patriarhala ii argumenteaza: “E adevarat ca vei avea zile foarte grele. Dar noptile le vei avea linistite – vei dormi bine. Pe cand daca accepti sa fii martor al acuzarii, vei avea, ce-i drept, zile destul de bune, dar noptile vor fi ingrozitoare. N-o sa mai poti inchide un ochi. O sa trebuiasca sa traiesti numai cu somnifere si calmante; abrutizat si motaind ziua toata, iar noaptea chinuitor de treaz. O sa te perpelesti ca un nebun. Cata-ti de treaba. Hai, nu mai ezita. Trebuie sa faci inchisoare. Mi se rupe si mie inima, dar n-ai incotro. De altfel, chiar daca apari acum ca martor al acuzarii, nu fii prost, dupa sase luni tot te ia. E sigur.”

In 1964, Nicolae Steinhardt iese din inchisoare. Acesta isi aminteste momentul reintalnirii lor: “Pe tata il gasesc in strada, aproape de casa. Il sprijina varul care a venit sa-l scoata la plimbare si la frizer. E mic, necrezut de mic, mult garbovit si face pasi maruntei, dar umbla fara teama si ochii-i sunt vioi. Il iau de bratul drept fara sa ma fi observat si cand intoarce capul ii cer sa nu planga. – Sa plang, zice. Ce-s prost? Ia spune, tu ai mancat ceva astăzi?”
Ultimii trei ani si-i petrec impreuna, intr-o garsoniera din Str. I, Ghica nr.3, din Bucuresti.

Asa tata, asa fiu. Verticalitate morala, forta de carcater si tovarasie pe viata. Cei doi Steinhardt. Oscar si Nicolae. Mai cool decat ei nu se poate.