Daca vrei sa te imbraci in stilul domnului I.L. Caragiale:

Pentru ca una dntre noi (nu spui cine!), nu-si spune niciodata varsta, spre nedumerirea celorlati, ni s-a parut amuzanta povestea istorisita de Serban Cioculescu in cartea sa Viata lui I.L. Caragiale, legata de contradictiile privitoare la varsta certa a scriitorului.
Cercetand actele starii civile de la Ploiesti, domnul Cioculescu a gasit actul de deces al lui Luca, din 1870 care da si varsta lui, de 58 de ani. In 1848, I. L. Caragiale se pretindea intr-un document in varsta de 28 ani.
Explicatia e una simpla: in 1848, fratele sau mai mic (al doiela nascut in familia Caragiale, dupa Luca), Costache, se bucura de o notorietate mare datorita activitatii sale actoricesti din Moldova si Tara Romaneasca. Era intrucatva intemeietorul teatrului in ambele principate. Mai era si un scriitor destul de notoriu. In acelasi an, Luca avusese cateva aparitii scenice, indemnat de sotia sa, celebra Madam Caliopi (o actrita, dar si o cantareata exceptionala), si de catre Costache. Fratele mai mic al scriitorului era sef de trupa si, prin urmare, Luca ii era subaltern.  Multi ani de zile, acesta din urma a fost intretinut de Costache, lucru care il stingherea teribil.  Asa ca, printre cunoscuti, Costache trecea drept primul nascut si adevaratul sef economic al familiei.
Tot domnul Cioculescu (in aceeasui carte) ii descrie pe fratii Caragiale:
“Costaceh, dupa amintirea celor care l-au cunoscut, avea o fire buna si amabila, o infatisare neafectata, care ascundea valoarea unui personaj cu un trecut atat de insemnat in cultura noastra. Seriozitatea si concentrarea ii veneau poate din trasaturile fundamentale ale sufletului albanez (n. red. tatal lui Caragiale era de albanez din insula Idra – Grecia). Mai putin dotat, ca inteligenta si talent, traind intr-o saracie lucie pana la 1848, Luca pare sa fi fost un timid, lipsit de nervul initiativei, excelent sot si tata de familie.[....] Al treilea nascut din fratii Caragiali, traieste in memoria noastra numai dupa neuitatele pagini: Din carnetul unui vechi sufleur, pe care i le-a consacrat I.L. Caragiale. Nota dominanta a carcaterului sau erau voiosia, spiritul buf, inclinarea catre farse si ghidusii. [...] Anastasia si Ecaterina au ramas nemaritate, dar despre firea lor nu ne-a ramas nimic.”
Caragiale e considerat acum cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani.
Dupa cum se vede, fiecare are parcursul lui in viata, si cine pare azi jos, maine poate fi sus. Foarte sus. Ca domnul I.L Caragiale. Iar noi spunem ca asta e cool. Si mai cool de atat nu se poate. :)