Daca vrei sa te imbraci ca Mili:

A fost serendipity.
O pura si incantatoare intamplare, in timp ce navigam relaxate pe paginile life.com, ne-a adus in fata ochilor o imagine de acum 70 de ani cu Lester YoungCount Basie si alti artisti de jazz in studioul lui Gjon Mili.

Am luat-o pe calea imaginilor pline de emotii si povesti ale fotografului albanez si am aflat ca s-a nascut in Albania, dar toata copilaria si adolescenta si le-a trait in… Romania! A facut studiile la Liceul Lazar si cand avea 14 ani a plecat impreuna cu intreaga famile in Statele Unite.
In 1939, la 30 de ani, Mili obtine un job ca freelancer pentru revista LIFE si de-a lungul a aproape jumatate de secol a fotografiat sute de vedete, sportivi, muzicieni, personalitati.Impreuna cu un profesor de la MIT, Mili a fost printre primii fotografi care au folosit instrumente stroboscopice pentru a captura secvente de actiuni intr-o singura imagine.
“Mili era indragostit de folclorul zonei copilariei sale si in fiecare seara mergea pe Broadway sa danseze dansuri traditionale cu alti balcanici”, Arthur Miller.
“Pentru el, sunt maniere infinite de a fotografia, la fel cum infinit este numarul lucrurilor si emotiilor din jurul nostru”, Pablo Picasso.
Gjon Mili. Albanezul cu o copilarie romaneasca, dor si dragoste pentru Balcani si talent pentru o lume. Cool.