Daca vrei sa te imbraci ca Henriette Yvonne Stahl:

« De cum a intrat în salon, aparitia ei ne-a amutit pe toti, de emotie si admiratie. Era o aparitie stralucitoare, cu gatul alb si inalt de lebada, cu narile intepate cum spunea Mateiu Caragiale. Decolteul rochiei, de culoarea visinei putrede, bratele goale dezvaluiau o carnatie delicata, cu fragezimi de crin imaculat. Spre uimirea si incantarea ascultatorilor, aceasta superba aparitie feminina se dovedea si o scriitoare de mari intensitati psihologice si de rafinatii intelectuale.”

Asa si-o aminteau contemporanii pe scriitoarea care i-a fascinat pe toti cu eleganta, carisma si povestile ei de iubire splendide.
A avut un destin plin de torsiuni, mistere si povesti pasionale, iar talentul ei pentru balet, teatru si literatura a aruncat-o mereu in dileme, in controverse aprige cu directorii teatrelor sau criticii literari. Dar pe doamna Stahl nu a ignorat-o nimeni.
A fost una din cele mai chic, mai rafinate si mai sofisticate figuri ale culturii romane si sarmul ei teribil i-a innebunit pe toti.

Au privit-o cu admiratie si Ion Livescu (care i-a fost profesor de actorie), si maestrul Sadoveanu (care a vazut in adolescenta de 18 ani, autoare a romanului “Voica”, un talent incredibil al literaturii romane) si Mihail Sebastian, care o credea prea cruda si acuta in opiniile ei despre barbati:
“O femeie lucidă este un martor intolerabil pentru un bărbat, chiar atunci când îl iubeşte. Ridicolul, chiar în formele cele mai imperceptibile, nu-i scapă. Sunt gesturi de vanitate virilă, pe care nu le iartă, sunt mici semne de meschinărie, pe care le identifică; sunt inocente sau grave terori, pe care le suportă doar pentru plăcerea de a le observa”.
Si au adorat-o Ion Vinea, langa care superba Henriette a stat 14 ani si un scriitor plin de sarm, mai tanar cu 24 de ani decat ea: Petru Dumitriu.
Mai cool de atat nu se poate.