Daca vrei sa te imbraci ca Margareta Paslaru, in “Tunelul”

In Franta, generatia “Nouvelle Vague” respingea normele cinema-ului clasic, in State, Beat Generation lasa loc culturii hipsterilor “hippie” care faceau revolutia sexuala, iar in Romania era… comunism.
Dar granitele visarii, ale dorintei de emancipare si de viata chic nu mureau intru totul.
Filmul “Tunelul” avea o trama simpla, care spunea o poveste din vremea luptei armatei romane alaturi de cea rusa, in al doilea razboi mondial. Trebuia sa fie propaganda.
Dar regizorul, actorii si echipa (a fost coproductie Romano-Rusa si o parte din filmari a avut loc la studiourile Mosfilm:) au avut grija sa vorbeasca despre frumusete, iubire si mai ales, eleganta.
In imaginea in care langa sarmantul domn Dichiseanu, Margareta Paslaru arata ca o diva “al italiano”, cu esarfa din matase purtata “Grace Kelly”, mantoul cu insertii de pene si manusile scurte din dantela si complicitatea elegantei celor doi protagonisti loveste si transforma totul in detaliu fashion de neuitat.
Iar “Tunelul” e plin de “maruntisuri” de moda care suntem sigure ca au fost evadare in libertate pentru cei care vedeau filmul in cinematografele din Romania mijlocului de ani ’60.

Un decolteu incredibil pentru cenzura comunista, o coafura ciufulita de amor si o privire sfredelitoare si provocatoare.
Margareta Paslaru urmarea aceeasi reteta cinematografica pe care o construiau si suratele ei din lumea libera, Gina Lollobrigida sau Ursula Andress.

Sarut pasional in podul palmei, funde si un “deshabillez” care pare ca fredoneaza hitul din aceeasi perioada al Juliettei Greco, “Deshabillez- moi”.

Musical din vremuri grele. Evadare si visare la libertate, prin moda si detalii “ireverentioase”. Cool, nu?:)