Dacă vrei să te îmbraci ca Renée:

“Româncă. Mă numesc Renée. Am fost model la Doeuiller”. Delicios. Îşi scoate mănuşile. Lungi, care îmbracă mâini mici şi subţiri ca de copilă. Ceva în mintea mea începe să danseze…”. Aşa îşi aminteşte Jaques Henri Lartigue, prima întâlnire cu iubita şi muza sa: Renée Perle.

“Spectaculoasă, înaltă, subţire, cu o gură mică şi buze pline şi ochi negri cu strălucire de porţelan. Îşi strânge haina de blană aproape de corp, învăluindu-se într-o boare de parfum cald”.
Imaginea iubirii. A femeii care a marcat opera unuia dintre cei mai importanţi fotografi ai secolului XX.
Cei doi au fost de nedespărţit pe toată perioada relaţiei lor, petrecând o vacanţă de vară nesfârşită la Cannes, Juan-les-Pins, Biarritz, lângă aparatul de fotografiat al lui Lartigue mereu gata să surprindă noi ipostaze ale fascinantei şi elegantei Renée.

Lartigue a fost mereu încântat de ipostaze ale feminităţii, Bibi şi Florette, primele lui soţii fiindu-i şi ele muze.
Dar niciuna n-a fost ca Renée. Părul ei cu străluciri de lac, silueta alungită, fascinaţia pentru tricouri şi maiouri purtate cu bibi-uri cu voaletă (în anii ‘30!), construcţiile de brăţari, mâinile ei superbe au transformat-o pe româncă în unul din cele mai importante modele fashion ale perioadei interbelice.
“În jurul ei, văd magia”, spunea Lartigue, îndrăgostitul.
Povestea lui Lartigue cu splendida Renee a fost tandră şi pasională: ”Face întotdeauna scene”, mărturisea fotograful. “O fi de vină gelozia sau e nebună? Poate e ok să ţipi, să urli, să te cerţi doar pentru dulceaţa împăcării? Sunt prea cu picioarele pe pământ, prea spectator şi un actor prea prost ca să intru în jocurile pe care Renee le adoră”.După cele două veri nebune petrecute de Renee cu Lartigue, românca şi-a văzut de viaţă. S-a măritat, a devenit mamă şi au rămas doar amintirile unor vacanţe fără de sfârşit, cu tricouri, maiouri, bibiuri cu voaletă şi perle…

Renee si Lartigue

Renée şi-a încheiat pasajul prin viaţă în 1977, în sudul Frantei , unde s-a iubit cu Lartigue…
Şi unde a păstrat 340 de imagini ale tinereţii ei imortalizate de iubitul de-o vară…Lartigue.
“Pe lângă ea, restul femeilor pare o adunătură de ţărănci.”, Jacques-Henri Lartigue