Daca vrei sa te imbraci ca Mrs. Rixi:

Echipa Nationala de Bridge a Austriei. Fetele-campioane de la Mondialele de Bridge de la Budapesta, din 1937, atat de chic, elegante si delicate, care cu inteligenta lor castigau cu usurinta in fata unor echipe reputate feminine si masculine, deopotriva.
In stanga-sus, cu un zambet usor, fermecator, cu ruj puternic “carmin”, coafura “boy”, dupa moda vremii si rochie cu decolteu “en V” si guler-chemise, ne priveste discret doamna Rixi Markus, nascuta in Bucovina.
Din pacate, nu stim sa jucam bridge si nu putem sa va povestim ca niste connaisseur-i, cu detalii profesioniste si surprinzatoare, despre talentul doamnei Rixi, despre partidele dumneai cele mai prestigioase, despre strategii, victoriile mitice si constructiile “de lupta” la masa de carti.
Dar am sapat printre scrierile celor care au cunoscut-o si au admirat-o teribil si am aflat povestea unei doamne fascinante, innebunite dupa moda, viata buna si oranduita, o personalitate plina de culoare si pasiune.
Rixi, Erika Scharfstein, s-a nascut pe 27 iunie 1910 intr-o familie prospera de evrei din Gura Humorului, in Bucovina. 6 ani mai tarziu, parintii ei se decid sa emigreze si se stabilesc mai intai la Viena. Aici, la numai 10 ani, Erika invata sa joace whist si doi ani mai tarziu invata bridge de la un unchi de al ei din Olanda, joc si pasiune pe care le tine ascunse de ochii parintilor pentru ca acestia nu considerau bridge-ul o “ocupatie potrivita pentru o tanara domnisoara educata si eleganta”:).
Rixi se muta in timpul scolii la Dresda, unde isi termina studiile si in 1928 se casatoreste cu Salomon Markus, un barbat de 36 de ani, mare jucator de bridge, innebunit de…gelozie.

“Salo” era, pe de o parte, invidios pentru ca sotia lui era mult mai talentata la masa de carti si, pe de alta parte, nu suporta ideea ca sarmul lui Ruxi ii innebuneste pe toti partenerii de joc, care o admirau si o curtau insistent.
In 1935, Rixi intra in echipa nationala de bridge a Austriei si in 1937 castiga marele premiu la Campionatul Mondial de Bridge pentru Femei.
Odata cu invazia Austriei de catre Germania nazista, Rixi si familia ei emigreaza la Londra si acolo, spirit independent si fara sa-i pese de cutume si gura lumii, divorteaza de Salo.
Pe perioada razboiului, Rixi lucreaza ca voluntar pentru Crucea Rosie (ca infirmiera si translator) si isi mai suplimenteaza veniturile din meciuri la masa de bridge. In 1950, ia cetatenie britanica si intra in echipa nationala a Marii Britanii. Timp de 7 ani, din 1951 pana in 1958, Rixi si echipa ei (minunatele Doris Rhodes si Fritzi Gordon) castiga toate Europenele de profil.

Doris Rhodes la masa de bridge
Toti cei care au cunoscut-o, au iubit-o si i-au admirat dedicarea pentru prietenii ei apropiati. Toata lumea bridge-ului si nu numai vorbea despre relatia incredibila de amicitie pe care Rixi o avea cu partenera ei de joc, Fritzi Gordon. In competitii, li se spunea “Frisky&Bitchy”, se luptau pentru fiecare punct, contestau mereu decizia arbitrilor si stiau cum sa conduca toate conflictele astfel incat finalul sa fie cu flori, ovatii si aplauyze pentru ele:).

Echipa de bridge a Marii Britanii (in dreapta Fritzi si Rixi)
Rixi a fost prima femeie “Woman World Grandmaster” si a lansat meciul anual de bridge dintre House of Lords si House of Commons (traditie care intra in 2012 in al 22-lea de an). A fost medaliata in 1975 de Regina cu MBE, pentru “servicii aduse bridge-ului”.
O femeie incredibila, talentata, optimista, care a trecut vremuri grele cu zambetul pe buze, cu pasiune si victorie. Rixi Markus, doamna nascuta in Bucovina.