Daca vrei sa te imbaci ca minunata doamna Nadejde:

Rochie vintage
Accesoriu de par

Sofia Nadejde. Prima femeie careia i s-a permis sa sustina bacalaureatul intr-un liceu de baieti, prima femeie care a condus o revista literara (“Evenimentul Literar”), prima femeie care a tinut conferinta intr-un club (Clubul muncitorilor din Bucuresti), prima femeie care a fost presedinta unui congres (Congresul IV al P.S.D.M.R.). Profesoara, scriitoare, eseista, critic literar, traducatoare, mama a 6 copii, militanta cu idei socialiste si feminista care prin scrierile si conferintele ei publice s-a luptat cu prejudecatile vremii despre inferioritatea femeii.

La sfarsitul secolului 19, era dezbatuta si foarte la moda problema “Creierului femeilor”, articole din Europa Occidentala sustinand teoria conform careia ar fi existat o proportionalitate directa intre greutatea creierului si inteligenta. Cum oamenii de stiinta descoperisera ca creierul barbatului este mai greu decat cel al femeii, multi erau foarte convinsi ca “femeia e incapabilă de orice dezvoltare; oricat ar incerca sa-si dezvolte inteligenta ea nu va reusi; ba chiar cu civilizatiunea ea se tampeste si tinde catre idiotism”.
In Romania, Titu Maiorescu era si el mare simpatizant al acestui curent pe care-l sustinea in diverse articole si discursuri publice.
Doamna Nadejde n-a stat cu mainile in san si s-a luptat cu argumente extrem de percutante, infruntand intelectualii vremii in polemici care au ramas in istoria feminismului romanesc:
“Daca inteligenta e functia materiei cenusii atunci nu se poate trage nici o concluzie pe baza greutatii creierelor, caci ar trebui avuta in vedere greutatea materiei cenusii.
“Greutatea nu e cea mai potrivita masura la urma urmei: calitatea materiei cenusii, numarul celulelor si a polilor acestora, si ramificatiile lor ar trebui sa fie masura inteligentei.”
“Daca privim comparativ cavitatea creierelor oamenilor primitivi (din timpuri stravechi) si pe cea a creierelor omului modern constatam o scadere de capacitate si de volum, atat la barbati cat si la femei. Ceea ce ar insemna fie ca si barbatul regreseaza odata cu femeia, fie ca un volum mai mic indica o evolutie”
“Daca e sa judecam inteligenta dupa greutatea creierului, atunci ar trebui sa spunem ca unele pasari “Sai, Saimiri, Uistiti”, care au un creier mai greu raportat cu trupul, sunt mai inteligente ca omul”
“De asemenea, o serie de alienati mintali au fost gasiti cu creiere cantarind mai mult decat greutatea medie a creierelor barbatilor. Sunt ei mai inteligenti din aceasta cauza?”
“Si dac-ar fi sa conteze greutatea creierului, de ce nu luam în considerare raportul dintre greutatea creierului si greutatea corpului. Daca ar fi luat in considerare acest aspect, atunci femeile ar avea mai mult creier/kilogram!”

Intr-o vreme in care femeia era educata doar pentru a deveni o mama si o nevasta buna, doamna Nadejde se lupta cu sistemul si sustinea: “Si cei vechi dadeau educatie inalta unor robi care sa le creasca odraslele. Trebuie sa se dea femeii instructie pentru ca e om, pentru ca e semenul barbatului si nu pentru ca e mama de fii. E numai o perioada a vietii in care femeia e mama si ar fi nedrept ca restul vietii sa si-l petreaca intr-o “nestiinta dobitoceasca”.
O intelectuala plina de curaj, un personaj pe care nimeni nu-l putea ignora (se spune ca lumea buna ieseana era scandalizata si contrariata de curajul verbal si de idei al doamnei Nadejde, dar si de simtul fashion al dumneai, foarte emancipat si completat mereu de palarii foarte inalte, dupa moda occidentala, prea flamboiante pentru gusturile provinciei moldovenesti:)), o femeie de..nadejde.
“…oricine trebuie sa puie ca scop final fericirea nu numai a lui, ci a omenirii intregi.”, Sofia Nadejde, doamna cea mai cool.