Daca vrei sa imbraci ca rebela si superba doamna Aurora sau sa o omagiezi cu “verde”:

1940. Verdele “chasseur”, palaria masculina si sacoul din fetru gros, folosit mai degraba pentru garderoba unui barbat, nu sunt inca variante chic pentru o tinuta feminina si delicata. Dar doamnei Gruescu nici ca-i pasa. Palaria cu boruri scurte, vanatoreasca si culorile intense, de padure o complimenteaza. Si mai mult, spun povestea marii ei pasiuni, a unui pionierat incredibil intr-o lume care apartinea numai barbatului, de parca natura si padurea ar fi fost numai teritoriul masculinitatii. Dar doamna eleganta si splendida din imagine avea sa schimbe istoria…
Aurora Gruescu este prima femeie inginer silvicultor din lume si prima romanca intrata in Guinness Book. Si-a trait intreaga viata sub semnul infruntarilor, a inceputurilor si a limitelor in care domnia sa nu credea.
S-a nascut in familia invatatorului Chiriac Dragomir si de cand era o copila, toti cei din jurul ei ramaneau mirati sa auda ca fetiscana cu parul aramiu si ochi verzi visa sa se faca….padurar. In 1933, frumoasa Arora da admiterea la Faclutatea de Silvicultura si este….admisa, chiar daca era prima domnisoara care avea curajul sa se inscrie la aceasta facultate!
Incepe anul universitar intr-o serie cu 130 de baieti, convinsi ca silvicultura nu e domeniu potrivit fetelor si care, in primii ani de studiu, refuza sa-i vorbeasca colegei lor, o marginalizeaza, o ignora, fac tot ce le sta in putinta sa o convinga pe colega lor sa renunte si sa se inscrie la o facultate pentru “dudui si domnisoare”.
„Doi ani nu mi-a vorbit colegul meu de banca, zicea ca n-are ce sa discute cu o fata despre probleme care sunt ale barbatilor. Atunci, prejudecatile se manifestau foarte puternic si printre intelectuali. De-abia cand am avut primul post la Casa Padurilor Statului am simtit că sunt tratata altfel, desi aveam un salariu mai mic decat o pensie”, isi amintea doamna Gruescu, intr-un interviu.
Timp de 40 de ani, doamna Gruescu a practicat silvicultura cu multa pasiune, a facut inovatii, a rezistat statutului de “dusman al poporului” din regimul comunist, a suferit umilintele exproprierii, a rezistat si nu a devenit niciodata membra de partid si s-a bucurat de laudele, aprecierele si admiratia altor generatii de femei pe care le-a inspirat si incurajat.
In 1997 doamna Aurora Gruescu a fost nominalizata de «The American Biographical Institute» pentru titlul de “Personalitatea anului” si la 7 ani de cand a trecut dincolo, ne amintim din nou de povestea ei, de forta si pasiunea unei femei superbe, cu ochi verzi si viziune cat o natiune.
Azi, purtam verde. In amintirea primei femei inginer silvicultor din lume, o doamna din Romania, incredibil de cool. Aurora Gruescu.