Daca vrei sa te imbraci ca Dumbrava Bucura:
rochie YSL guler blana
“Miscarile ei masurate, vocea ei armonioasa, rasul cristalin si expresia grava in unele momente, dadeau fapturii ei o atractie deosebita, mai ales ca totul era colorat de spiritul ei evoluat si patruns de adanca-i cultura. Revarsa prospetime de cuget si bucurie curata”, asa si-o aminteste si o povesteste unul din cronicarii lumii bune inceputului de secol XX pe splendida doamna cu nume de basm romanesc, Dumbrava Bucura.
S-a nascut la Bratislava in 1868, in familia Seculici (numele ei real e Fanny Seculici). Cand Fanny implineste 15 ani, familia tinerei se muta in Bucuresti iar ea isi incepe studiile la Sinaia si apoi in capitala.
Intr-o vacanta de vara la Sinaia, adolescenta o intalneste pe Regina Elisabeta si-i citeste un poem in limba germana. Carmen Sylva ii incurajeaza talentul si pasiunea pentru literatura si o invita pe tanara cu ochi superbi si tinuta aristocratica de mai multe ori la Castelul Peles, la seratele literare de aici.
Sub influența Reginei, Fanny, cunoscuta de-acum si sub pseudonimul Dumbrava, devine tot mai interesata si pasionata de natura, literatura si folclorul Romaniei. In 1905, la 27 de ani, infiinteaza societatea “Chindia”, prin care tanara incurajeaza proiecte care sa cultive gustul pentru jocurile naționale si portul popular.
Alaturi de Sadoveanu este printre primii autori din Romania care scriu romane istorice, incepand cu o
trilogie intitulata “Spargatorul de valuri”.
Pasionata de aventura si expeditii montane, doamna Dumbrava pleca in fiecare primavara la Sinaia, initiind excursii in Bucegi, Parang, Retezat si Fagaras. In anul 1921, impreuna cu geograful Mihai Haret, scriitorul Emanoil Bucuta si alti prieteni, infiinteaza “Hanul Drumetilor”.
In 1920, Dumbrava Bucura scrie prima sa carte in limba romana, “Cartea muntilor”, un amestec poetic de indrumari pentru organizarea de drumetii si de note de calatorie pline de sarm (“un adevarat vademecum al drumetiilor”, Perpessicius.
Sa ai curajul aventurii si eleganta impartasirii. Sa vorbesti despre curaj “nebun, plin de barbatie” si sa-ti pastrezi feminitatea si eleganta. Sa iti iubesti din suflet tara, sa o cunosti la pas si sa ii incurajezi si pe altii sa o pretuiasca. Splendida doamna Dumbrava. Si atat de cool…
sursa info