Daca vrei sa te imbraci ca talentatul domn Pastorel:

Nu spunem ca suntem mari pricepute in arta culinara. Gatim ca orice muiere care trebuie sa stie cum sa isi lege si sa-si dezlege mainile pe langa niscaiva cratite. Nu avem fineturi creative sau aere de chefi nedescoperiti, dar stim ca niciodata n-avem cum sa dam gres in bucatarie daca il ascultam pe …monsieur Pastorel:).
Asculta reteta aici.
Nu-s “parjoalele moldovenesti” – floare la ureche?:). Nu-s ele pline de incantarea unui gurmand perfect, de toate bunatatile si mirodeniile epigramistului fara cusur si de gustul aromat, de neuitat povestit atat de convingator incat salivezi numai ascultand sau citind reteta?
Si nu e vorba de talentul nostru in bucatarie, ca doar am marturisit:). E numai vina autorului retetei. Elegantul, spectaculosul, iubitorul de viata si de delicii domn Pastorel Teodoreanu.
Daca retetele impartasite generos de dumnealui n-au cum sa nu iasa perfect, noi spunem ca merita sa-i ascultam si sfaturile de buna purtare la masa. Astfel vom fi laudate nu doar ca gospodine pricepute ci, mai ales, ca gazde perfecte, pline de consideratie, maniere si talent:)
“1. Cand inviti pe cineva la masa nu-i faci un serviciu. De aceea, trebuie sa-i dai tot timpul impresia ca te simti onorat ca a primit sa petreaca un ceas sau doua sub acoperisul dumitale. Expresia: a face cinste (a plati) e grosolanie. Cinste iti face acel care accepta.
2. Nu te aseza niciodata la masa inainte ca doamna gazda sa fi luat loc. Pana atunci asteapta in dreptul locului care ti-a fost indicat. Daca nu ti-a indicat locul, informeaza-te.
3. Cand te asezi, aseaza-ti scaunul in asa fel incat, razimandu-te de spteaza, bustul sa-ti ramaie perfect vertical. E oribil la vedere domnul care se afla pe marginea scaunului. Doamna in aceasta pozitie e de neconceput.
4. Tine-ti coatele lipite. Cand esti la masa, ca si cand esti calare, numai asa trebuie sa le tii. Pentru a tine darlogii, furculita si cutitul, miscarile antebratului sunt suficiente. Daca toti convivii ar tine coatele pe masa lasand la o parte latura estetica, pentru banchete ar trebui construite mese kilometrice, cu microfoane si haut-parleur.
5. Du mancarea la gura, nu gura la mancare. Patrupedele se apleaca la nutret, e drept, dar n-au ce face.
6. Nu sorbi supa, chiar daca te-ai familiarizat cu zgomotul si nu-l mai auzi. Daca nu poti manca prea fierbinte, asteapta putin. Asteptand insa, nu-ti trece vremea sufland in farfurie sau vanturand lichidul cu lingura: fa conversatie.
7. Daca cineva iti pune intrebari cand esti cu gura plina, fa-l sa astepte.
8. Nu duce paharul la gura inainte de a te fi sters (servetelul nu-i un ornament) si cu atat mai putin daca n-ai terminat mestecarea. Urmele de alimente pe pahar sunt dezgustatoare.
9. Nu introduce cutitul in peste (afara de cazul ca ti s-a pus tacam special), nici in tocatura. In ambele cazuri furculita si o bucatica de paine sunt suficiente.
10. Nu taia coaja oului cu cutitul. Urmele lasate strica apetitul celorlalti. Serveste-te de lingurita cu care ai sa mananci oul.
11. In nici o imprejurare si sub nici un motiv nu baga cutitul in gura: e fioros! Branza, dupa ce o tai, o asezi pe paine si-o duci la gura (cearca numai, si sa vezi daca nu poti).
12. In afara de paine, crenvursti, sparanghel, prune, ridichi de luna si inca vreo cateva alimente care se bucura de privilegii, nu manca nimic cu mana. A decupa o pasare sau a curati un fruct se invata intr-o singura sedinta (in cateva luni de dresaj invata o maimuta de specie inferioara).
13. Daca sticla de vin e pe masa, ai grija ca paharul vecinei din stanga sa fie intotdeauna plin. Daca cea din dreapta sta alaturi de un mojic, trebuia sa ai grija si de ea.
14. Daca esti servit inaintea persoanei despre care crezi ca ar fi trebuit servita inainte, nu interveni in ordinea stabilita sau dezordinea practicata, complicand serviciu. Asta nu te priveste. E treaba amfitrionilor.
15. Imediat ce amfitrioana s-a pregatit sa paraseasca masa, ridica-te, avand grija sa faci loc vecinei.
16. Daca nu esti foarte intim intr-o casa, nu cere voie sa fumezi imediat ce s-a terminat masa, Daca altii mai in varsta nu si-au aprins tigarile, rabda!
17. Nu cere untdelemn cand se serveste unt topit, si nici unt topit cand se serveste untdelemn. Poate ca lipseste.
18. Daca nu poti rezista nevoii de a te scobi in dinti, nu-ti fa paravan din mana: e ostentativ si inelegant.
19. Cand ti se ofera ceai, pune intai lingurita pe farfurie si pe urma du ceasca la gura.
20. E bine sa multumesti gazdei la plecare pentru clipele pe care le-ai petrecut in casa ei, dar nu spune cum te scoli de la masa: merci! Nu-i chic.
21. Comporta-te, cand esti singur la masa, ca si cum te-ai comporta la un dineu de gala.”
Pofta buna!:)