Daca vrei sa te imbraci cool, ca Chubby Zaharia:

Prietenii ii spuneau Zacharias Lichter pentru ca, la fel ca personajul lui Matei Calinescu, domnului Zaharia ii placea sa rupa regulile sistemului mergand impotriva curentului, negandu-l, cu o nebunie-diferenta jucata si asumata ca sa domine nedreptatea si sa evadeze.
In anii ’60, ’70, ’80, prin Bucurestii nostri gri, sufocati de interdictii, reguli, delationisti si frig, traia un personaj romantic, indragostit de muzica, care se plimba cu pletele lungi pe strazile orasului si era iubit, admirat si urmat de cei care voiau libertate si rock’n roll.
Dorin Liviu (Chubby) Zaharia a fost un reper important al culturii underground bucurestene de acum 40 de ani. Porecla o avea de la gastile hippie din zona Popa Nan, pentru ca il imita bine si cu mult umor pe Chubby Checker, artistul american cunoscut mai ales dupa hitul sau din 1960, The Twist.
Cei care l-au cunoscut pe Chubby Zaharia povestesc despre el ca avea sarm cu carul, ca era un pic straniou, foarte liber, greu “de prins si de inteles”.
“L-am cunoscut in 1970, la un festival de muzica rock. Interpreta propriul sau poem – un soi de bocet pagan – “A coborat din cer o cersetoare”, cu o voce inconfundabila, acuta, a carei frecventa deregla zborul liliecilor. Arata straniu, ca o fiinta ea insasi coborata din cer; o silueta fragila, cu picioarele goale, cu o camesoaie taraneasca pana la glezne, cu pletele si barba valvoi. Un ascet hippie, care parea venit de pe alta lume, pe acea scena a Salii Palatului, pazita de activisti UASCR si de securisti in civil…”, Andrei Oisteanu.
Chubby Zaharia a fost un muzician autodidact, compozitor, poet, rocker, scriitor, eseist si “creator de surprinzatoare ispravi culturale”.
In 1964, Chubby Zaharia infiinteaza trupa Olympic ’64 si-si face debutul de artist la Student Club din Bucuresti. In 1969 si 1971 participa la primele doua editoo ale Festivalului Club A cu doua opere rock: Decameronul focului alb si Karma-Kalyoga.
La inceputul anilor ’70 apare pe piata singura editie cu trupa Olympic in studioul de inregistrare (Cantic de haiduc/Ziua bradului de noapte), disc despre care se spune ca este unul din cele mai bune si momente ale rock-ului romanesc.

Chubby Zaharia a compus muzica de film (Nunta de piatra- in care apare si ca actor, Filip cel Bun, Tanase Scatiu, Duhul aurului; Tapinarii, Lisca), pentru piese de teatru si pentru televiziune si a fost unul dintre cei dintai compozitori de muzica folk ai generatiei sale, despre care spunea ca e „nostalgia taranului orasenizat”.

Daca credeti ca nu ati auzit pana acum de domnia sa, va inselati. I-ati fredonat nu o data “Vinovatii fara vina” sau “Ploaia care va veni”, fara sa stiti ca asa l-am cunoscut cu totii pe unul din cei mai cool pamanteni, Chubby Zaharia.