Daca vrei sa te imbraci ca Moncheru:

Costum croit impecabil, “col roulé” din casmir, in contrapunct de culoare cu stofa buna, in nuanta deschisa a sacoului, ochelarii-marca “Preda”, cu dioptrii mari si rame groase, inchise la culoare si baston. Noi il stim de la scoala, din carti, din filme si legende, ca Marin Preda. Iar prietenii ii spuneau Moncheru. O porecla duioasa, foarte chic, cu sonoritati si poveste eleganta, din alte vremuri.
Cei care i-au fost aproape si au facut parte din lumea scriitorului isi amintesc detalii care reconstruiesc imaginea celui pe care oamenii de rand il admirau si-l adulau, citindu-i romanele. Moncherului ii placeau obiectele frumoase, bibilite, cu poveste:
“Pe biroul simplu pastra fotografia tatalui, care-i semana, avea aceeasi expresie de nauceala, de permanenta nedumerire.
Alaturi, un ceas din aur, cu capac, obiect frumos cu care se lauda in clipele de euforie bahica si un stilou cu penita din aur odihnindu-se intr-o cutie albastra.”
Aceiasi prieteni ne povestesc despre scriitor ca-si cauta eleganta, alegea cu neliniste hainele si isi cultiva gesturile ritualice, cu grija de om de lume, galant si pedant.
“Se privea în oglinzile mari si-si aranja, cu atentie, parul într-o frizura a la CICERO care-i masca într-un fel începutul cheliei.
Era îmbracat corect, într-un costum gri, bine croit, cu camasa alba si cravata în dungi. Nu m-a frapat tinuta lui vestimentara care de altfel, distona cu întreaga lui înfatisare de taran usor stânjenit de hainele impecabil croite. M-a frapat chipul osos, barbia voluntara împinsa înainte (mai târziu avea sa-si faca un tic din acest gest) si cuta dintre sprâncenele stufoase brazdându-i fruntea.”
Amintiri despre Moncheru. Despre eleganta si chic-ul unui scriitor, a “celui mai iubit dintre pamanteni”. Mai cool? “Imposibila intoarcere”